Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle ziemniaczane z sosem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki 30 dag
mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1
maliny świeże 50 dag
sól
cukier 3 łyżki
śmietana 22% 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: knedle ziemniaczane z sosem

Maliny przebież, opłucz, osącz. 40 dag owoców wymieszaj z 2 łyżkami cukru i lekko rozgnieć widelcem. Pozostałe maliny zmiksuj z resztą cukru i śmietaną. Sos schowaj do lodówki. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o śr. 3 cm. Potnij go na grubsze plasterki. Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek. Na środku połóż porcję nadzienia z malin, Zalep, formując kule. Knedle wrzuć na lekko posolony wrzątek i gotuj o. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Ułóż na talerzach. Polej schłodzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosiik 28.04.2012 11:52
super
gosiik 28.04.2012 11:52
super
SyMiki 11.10.2011 12:39
muszę koniecznie wypróbować
matii6 10.07.2011 18:55
muszą być smaczne z tym sosikiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak