Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z białek
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy
i piec ok. 25 minut w temp.peraturze 170°C.Ostudzić.Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.
Krem piankowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia.
Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno , dodać 2 łyzki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt,wyrównać i schłodzić.
Podobnie postąpujemy z kolejnymi trzema białkami , 2 łyżkami cukru i 2 łyzkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy.Wylewamy na białą mase piankową i schładzamy w lodówce.Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób lecz bez kakaa.Schładzamy w lodówce.Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).