Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ciasto z białek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszyste i delikatne ciasto, które smakiem przypomina ptasie mleczko na tradycyjnym biszkopcie. Polecam

Składniki:

jajko 4
mąki pszennej 0,5 szklanki
cukru 0,5 szklanki
proszku do pieczeni 1 łyżeczik
Krem piankowy:
białek 9
cukru pół szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
kakao 2 łyzki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto z białek

Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy
i piec ok. 25 minut w temp.peraturze 170°C.Ostudzić.Posmarować biszkopt marmoladą lub dżemem.

Krem piankowy:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia.
Ubić 3 białka z 2 łyżkami cukru na sztywno , dodać 2 łyzki rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać to na posmarowany dżemem biszkopt,wyrównać i schłodzić.
Podobnie postąpujemy z kolejnymi trzema białkami , 2 łyżkami cukru i 2 łyzkami rozpuszczonej żelatyny z tym że do białek dodajemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy.Wylewamy na białą mase piankową i schładzamy w lodówce.Na to wyłożyć ostatnią białą warstwę pianki przygotowanej w ten sam sposób lecz bez kakaa.Schładzamy w lodówce.Schłodzone ciasto oblać polewą czekoladową (nie gorącą lecz lekko schłodzoną).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 06.07.2011 11:26
pięknie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak