Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z masłem .Wybić jajko, wlać wodę( 6 łyżek), wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ½ godziny.2/3 ciasta cienko rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę ) (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą).Jabłka obrać i poszatkować na szatkownicy. Wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na ciasto.Pozostałą część ciasta rozwałkować i nałożyć na ciasto z jabłkami. Brzegi skleić, w razie potrzeby przyciąć. Całość polukrować jajkiem.Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Placek podawać na zimno lub na ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !