Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 3 szkl.
masło kostka
cynamon
cukier 1/2 szkl.
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Mąkę wymieszać z masłem .Wybić jajko, wlać wodę( 6 łyżek), wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ½ godziny.2/3 ciasta cienko rozwałkować, ciastem wyłożyć tortownicę ) (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą).Jabłka obrać i poszatkować na szatkownicy. Wymieszać z cukrem i cynamonem, wyłożyć na ciasto.Pozostałą część ciasta rozwałkować i nałożyć na ciasto z jabłkami. Brzegi skleić, w razie potrzeby przyciąć. Całość polukrować jajkiem.Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Placek podawać na zimno lub na ciepło, posypany cukrem pudrem, z lodami waniliowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak