Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z aromatycznym olejem orzechowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 40 ml
ocet balsamiczny 4 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
łosoś 4 szt
orzechy 4 łyżeczki
olej z orzechów włoskich 100 ml
kawa 2 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z aromatycznym olejem orzechowym

Przygotować olej: na patelni uprażyć utłuczony pieprz z kawą. Wlać olej, patelnię pozostawić na 20 minut na bardzo małym ogniu; temperatura oleju nie powinna przekroczyć 50o C.Orzeszki pinii zrumienić w piekarniku i pozostawić w nim, aby nie ostygły. Olej przecedzić przez bibułę, dodać orzeszki pinii i wstawić do ciepłego piekarnika.Nagrzać grill w piekarniku. Filety z łososia posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na ruszcie tuż pod grillem i piec, aż się zrumienią.Filety ułożyć na talerzach, każdy polać ciepłym olejem oraz łyżeczką octu balsamicznego i zaraz podawać.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.08.2011 10:27
super
Iwona45 19.07.2011 14:37
pycha
Krystyna32 03.07.2011 10:19
super
Natalia37
Natalia37 02.07.2011 15:48
chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak