Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 2 kg
ocet 1 szklanka
woda 3 szklanki
sól 1-1,5 łyżeczki
chrzan 1 kawałek
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki marynowane

Kurki należy przebrać, następnie dokładnie oczyścić i wymoczyć, nawet przez kilka godzin. Po tym czasie należy je wyjąć, odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól, chrzan, ziele, pieprz, liść laurowy i olej, całość gotować do 40 minut. Z octu i wody należy przygotować i zagotować zalewę. Grzyby należy przekładać do słoików, tak aby sięgały do 2/3 wysokości słoika i zalewać zalewą. Od razu zakręcać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 28.01.2014 07:58
smakowite grzybki
IKrakowianka 29.09.2013 19:43
super przepis
Katarzyna/kate1980 08.06.2012 23:24
w tym roku na pewno skorzystam z przepisu
Agnik 13.08.2011 22:21
mniam
Baska Kaska 28.12.2010 18:31
ale bym zjadła :)
Ewelina45 18.10.2010 10:00
uwielbiam :)
Monika193
Monika193 08.09.2010 23:05
super, właśnie muszę sobie zamarynować.
Iwusia 10.07.2010 19:57
Nigdy nie marynowałam grzybków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak