Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z leśnych grzybów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1
ziemniaki młode 4-5
śmietana 150 ml
masło 3 łyżki
mąka 1 łyżka
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
Bulion grzybowy 1/2 szklanki
grzyby leśne 50 dowolne

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z leśnych grzybów

grzyby pokroić na mniejsze kawałki podobnie cebulę. W garnku stopić masło i włożyć cebulę oraz grzyby. Smażyć ok. 5 minut a nawet krócej. Zalać bulionem i dusić ok. 5 minut. następnie dodać włoszczyznę. Po paru minutach dodać ok. litra wody. Dodać ziele, liście laurowe oraz przyprawić do smaku. zupę gotować ok. 20 minut. po 5 minutach do zagotowani dodać ziemniaczki. Śmietanę połączyć z mąką oraz kilkoma łyżkami wywaru. Wlać do zupy i ponownie zagotować. Już na talerzu posypać natka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 08.03.2012 12:25
pyszna taka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak