Sposób przygotowania

1. Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ drobno kroimy.
2. Cebule obieramy i drobno siekamy, Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Dodajemy paprykę, mieszamy. Dusimy ok. 15 min.
3. Ryż płuczemy, a następnie moczymy ok 10 min. Zalewamy wodą w proporcji 1;3 i gotujemy do miękkości. Mieszamy z papryką i cebulą.
4. Z pomidorów usuwamy skórkę, kroimy w kawałki. Dodajemy do ryżu. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy (kilka listków odkładamy do dekoracji). Mieszamy z ryżem.
5. Potrawę przekładamy do foremek, odwracamy do góry nogami dnem i wykładamy na talerze. Dekorujemy natką.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !