Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińskie ciasteczka z wróżbą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier drobny 8 dag
jaja 3
migdały po 1 do każdego ciasteczka
cukier waniliowy 8 g
olej 2 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie ciasteczka z wróżbą

Przesiewamy makę. Dodajemy jaja, olej, cukier, sól i cukier waniliowy. Zagniatamy na twarde ciasto. Dzielimy na dwie części i jedną przykrywamy ściereczką, aby ciasto nie wyschło, zaś drugą część cienko wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Na środku układamy migdał i zwiniętą w rulonik karteczkę z wróżbą. Zlepiamy brzegi jak pierogi i wywijamy na kształt chińskich ciasteczek (rożek wywinięty w odwrotną stronę niż się sklejało kółka). Na blasze wysmarowanej olejem układamy ciasteczka i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 18-20 min. Ciastka powinny wyjść blade, tylko lekko zarumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tatli 01.04.2012 13:04
chętnie spróbuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak