Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieżyczki z blinów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 1 dag
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 2 szklanki
mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki i 2 łyżki
jajko 2 szt.
rum 2 łyżki
skóka otarta z cytryny 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej 2 łyżki
dżem owocowy do przełożenia
śmietana kremowa 30% lub 36% do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: wieżyczki z blinów

Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru, szklanką ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw do wyrośnięcia.
Szklankę ciepłego mleka rozmieszaj z jajkami, rumem, skórka otartą z cytryny i szczyptą soli. Dodaj 2 i 1/4 szklanki mąki pszenne, wyrośnięte drożdże i olej. Wyrób ciasto, odstaw na 30 min. Usmaż placki. Tuż przed podaniem bliny przełóż dżemem. Udekoruj ubitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 02.07.2011 09:46
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak