Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek z białymi porzeczkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1 szt
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
aromat cytrynowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 op na 2,5 l
DODATKOWO:
galaretka czerwona 1 op
galaretka żółta 2 op
herbatniki 1 op, duże
porzeczki białe 1 szkl
ser biały 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek z białymi porzeczkami

Zelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody. Białka oddzielić od żółtek, żółtka ubić z cukrem, dodać po trochu ser, ciągle ubijać, dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i na koniec rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę okrągłą lub kwadratową wyłożyć herbatnikami polać małą ilością masy serowej, rozsmarować i położyć szybko drugą warstwę herbatników. Wylać masę serową, wyrównać i zastudzić. Galaretkę czerwoną rozrobić i zastudzić w prostokątnym naczyniu tak by potem łatwo pokroić ją na paski. Na serniku ułożyć równomiernie pokrojoną w paski galaretkę, pomiędzy paski galaretki ułożyć gałązki białych porzeczek i delikatnie zalać przestudzoną żółtą galaretką rozrobioną w 800 ml wody..

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna223 11.09.2011 19:38
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak