Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie koperkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
jajko
mleko
koperek
smietana 18%
przyprawy
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie koperkowym

Potrzebna nam będzie zmielona pierś z kurczaka. Można zrobić to w samemu w domu bądz też poprosić panią na stoisku mięsny. Absolutnie nie używać gotowego mięsa mielonego.Gdy mięso jest już przygotowane dodajemy jajko , namoczoną bułkę i przyparawy do smaku. Formujemy małe kotleciki ,obtaczamy w mące i rumienimy bardzo krótko na patelni , nie należy ich długo smażyć bo dojdą w sosie. Pulpeciki zalewamy niewielką ilościa wody z kostką rosołową, dodajemy śmietane aby przykryła mięso. Najepsza jest śmietana 18% z Piątnicy. Dusimy ja ok 20 minut aby mięso nie było surowe i było mięciutkie. Na sam koniec gdy wyłaczymy juz gaz dodajemy sporą garść koperku.
Nie należy robić tego w czasie gotowania ponieważ koperek straci swoje wartości.

Pulpeciki najlepiej podać z duszonymi ziemiakami

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak