Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z piwem, pieczarkami i pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 150 gram
pomidory 250 gram
boczek 180 gram
jajko 3 sztuki
mąka 180 gram
piwo 1/8 litra
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
masło 20 gram
gałka muszkatołowa do smaku
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z piwem, pieczarkami i pomidorami

Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki.
Dymkę umyć i pokroić w krążki.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
Rozgrzać olej na patelni i na wolnym gazie delikatnie podsmażyć pieczarki wraz z dymką i pomidorami. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Całość dusić przez około 7 minut.
Boczek pokroić w drobne kosteczki i również podsmażyć, ale na osobnej patelni - do zarumienienia się.
NALEŚNIKI: Jaja, mąkę i piwo zmiksować aż do jednolitej konsystencji. Następnie ciasto doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość wymieszać z lekko podsmażonym boczkiem. następnie usmażyć 2 placki naleśnikowe. Gotowe placki naleśnikowe rozłożyć na talerzu, położyć na nich wcześniej przygotowany pieczarkowo-pomidorowy farsz i zawinąć w kopertę, tylko z górną klapką niedomkniętą. Całość posypać przed podaniem szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na gorąco.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 20.07.2011 10:15
ciekawe, ale ja bez tego octu bym spróbowała, bo za octem nie przepadam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak