Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę , wbić jajka, wlać około 200 ml mleka, piwo, szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 300 g zmiksowanego szpinaku. Wymieszać. Do drugiej dodać mleko aby uzyskać odpowiednią gęstość. Oba ciasta odstawić na pół godziny.
Szparagi obrać, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Pokroić. 1/3 szparagów bez części z łepkami zmiksować. 200 ml śmietany zagotować z rozgniecionym czosnkiem, dodać zmiksowane szparagi. Chwile gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, cukrem i wanilią ( ja używam cukier waniliowy domowej roboty).
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać rozgnieciony czosnek, startą gałkę muszkatołową, pozostały szpinak. Dusić chwilę, posolić.

Usmażyć naleśniki z obu ciast.

Na naleśnikach z ciasta szpinakowego układać szparagi, składać na cztery, na wierzchu układać plasterki mozzarelli.
Na naleśniki ze zwykłego ciasta kłaść szpinak.
Ułożyć na blasze, zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na talerzu układać po dwa różne naleśniki, naleśniki ze szpinakiem w środku polać ciepłym sosem szparagowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !