Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa na ostro podawana w dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 sztuka
mleko 1 litr
żółty ser 250 gram
natka 1 pęczek
śmietana 250 ml
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa na ostro podawana w dyni

Dynię (od zewnątrz) dokładnie umyć. Następnie wykroić okrąg (wokół ogonka) tak aby powstała pokrywka, którą można wyciągnąć, podnieść do góry. Nacięcie musi być głębokie, najlepiej pod skosem i w kształcie stożka (aby dostać się do środka dyni). Następnie z wnętrza dyni za pomocą łyżki dokładnie wyciągnąć wszystkie pestki i włókna, a później nożem zeskrobać troszkę miąższu. Należy uważać, żeby nie zrobić dziury, ani prześwitów w dyni. Miąższ ten pozostawić wewnątrz dyni, pozostałe włókna i pestki wyrzucić. następnie środek dyni wypełnić mieszaniną śmietany, koncentratu pomidorowego i mleka. Mieszaninę tą starannie wymieszać z miąższem znajdującym się w dyni. Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Można też dodać cukier, ale to zależy od gustu. Natkę pietruszki posiekać i wsypać do dyni. Doprawioną dynię przykryć jej odciętym wierzchem, aby znów tworzyła całość i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 1 i 2/3 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć dynię i utrzeć ser żółty, który następnie do niej wrzucić (posypać ją). Dynię z serem ponownie wstawić do piekarnika, tylko tym razem bez przykrycia i piec dalej przez około 25 minut, aż do lekkiego zarumienienia się sera. Zupę najlepiej podawać w skorupie. Po wyciągnięciu z piekarnika należy ją przykryć górną częścią, aby utrzymać ciepło. Przygotować małą chochelkę, którą każdy będzie wybierał sobie zupę z wnętrza dyni i przekładał na własny talerz.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 21.12.2011 16:38
pycha
Iwona45 03.11.2011 22:27
super
krystyna24 22.10.2011 23:41
ciekawe
marchewka 10.09.2011 23:53
dyniowej jeszcze nie jadłam
Kate131 13.07.2011 07:57
dobra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak