Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z baraniny po góralsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

baranina 700 g
tłuszcz do smażenia
mąka 30 g
śmietana 150 ml
chrzan tarty 40 g
jabłka 200 g
ocet 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z baraniny po góralsku

Mięso umyć i zalać wrzącym octem wymieszanym z wodą (1 szklanka) i przyprawami. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć, pokroić na kotlety ( po 2 na porcję). Mięso rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt owalny na grubość 1 i 1/2 cm, natrzeć solą z czosnkiem, posypać przyprawami i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, połączyć ze śmietaną, chrzanem i przyprawami. Zalać kotlety, dusić kilka minut i przyprawić.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 12.09.2011 23:17
bardzo fajny przepis :)
Iwona45 18.07.2011 19:46
mniam
Krystyna32 02.07.2011 04:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak