Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czerwcowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 l
biszkopty okrągłe 300 g
bita śmietana 2 szt
mandarynki 150 g
ananas w puszce 3 plastry
winogrona 100 g
brzoskwinie w puszce 2 szt
truskawki 150 g
czekolada gorzka do dekoracji
wiśnie 200 g
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czerwcowe

Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem tylko połowy wody. Nie pozwolić, by galaretka stężała na sztywno. Ma być trochę płynna. Ubić śmietanę mikserem z ilości składników podanych na opakowaniu. Wstawić do lodówki. Owoce takie jak : mandarynki, truskawki, ananasy czy brzoskwinie konserwowe w drobną kostkę, a wiśnie z kompotu odsączyć na sicie. Wymieszać owoce w jednej misce. W drugiej połączyć galaretki i bitą śmietanę, a następnie wsypać owoce i dobrze wymieszać. Spód i brzegi formy wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami namoczonymi w mleku. Wylać na to masę galaretkowo - śmietanowo - owocową, wyrównać powierzchnię i pozostawić do stężenia w lodówce na noc. Wierzch ciasta można udekorować startą na drobnych oczkach gorzką, dobrze schłodzoną czekoladą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 17.07.2011 11:58
pyszne
Iwona45 16.07.2011 20:22
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak