Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrounds

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 3/4 kg
masło 200 g
daktyle 300 g
sól szczypta
cukier 250 g
miód 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 szt.
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Makrounds

W dużej misce wymieszać kaszę mannę ze stopionym ciepłym masłem i niewielką ilością ciepłej wody, aż do uzyskania gęstej masy.
Na blacie rozłożyć papier do wypieków i na nim rozprowadzić warstwę kaszy.
Suszone daktyle bardzo drobno posiekać, lub zmiksować.
Ułożyć daktyle na połowie ciasta.
Unosząc papier przykryć daktyle drugą połową ciasta.
Wyrównać wałkiem, pokroić w romby.
Ostrożnie przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec 30- 40 min.
Przygotować syrop: podgrzać wodę z cukrem, miodem i sokiem z cytryny, gotować aż do zgęstnienia syropu.
Upieczone ciasteczka zanurzać w syropie, bądź polewać syropem i odkładać na półmisek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 22.08.2011 11:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak