Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki bulion z rulonikami naleśnika

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 4 sztuki
seler 1/2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
por 1 sztuka
gałka muszkatołowa do smaku
kostka rosołowa 1 sztuka
mąka 1/2 szklanki
ziele angielskie 2 ziarna
jajko 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
przyprawa do zupy do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do smaku
woda 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki bulion z rulonikami naleśnika

NALEŚNIKI: Mleko (z wodą) wymieszać z jajkiem, mąką, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksować do powstania jednolitej masy - ciasto powinno być bardzo gęste. Następnie usmażyć naleśniki (około 3). Gotowe naleśniki zrulować (przy rulowaniu należy je mocno dociskać, aby były one jak najmocniej dociśnięte i zrulowane). Zrulowane naleśniki pokroić w paski o grubości około 1 cm.

BULION: Warzywa obrać, posiekać w paski. Następnie całość zalać 5 szklankami wody. Dodać listek laurowy, kostkę rosołową, ziele angielskie oraz sól (do smaku). Bulion gotować 25 minut, przyprawiając przyprawą do zup wedle uznania. Gotowym bulionem zalać przygotowane ruloniki z naleśników. Przed podaniem posypać cieniutko posiekaną natką.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 01.01.2012 20:09
super
Łukasz18 10.11.2011 23:34
bulionik genialny
Małgorzata113 01.07.2011 18:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak