Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z endywią, wędzonką i grejpfrutem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

endywia 2 sztuki
grejpfrut 1 sztuka
oliwki czarne Smak 10 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
olej 4 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
sok grejpfrutowy 2 łyżki
wędzonka 150 (krotoszyńska)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z endywią, wędzonką i grejpfrutem

Wędzonkę pokroić w cienkie paseczki, które następnie zwinąć w ruloniki.
Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, które następnie poprzecinać na połówki.
Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki.
Oliwki odsączyć z roztworu, podawać w całości.

SOS: Musztardę rozetrzeć (zmiksować) z sokiem z grejpfruta, doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodać olej. Całość intensywnie mieszać, aż do momentu powstania jednorodnej emulsji.

Endywię porozdzielać, umyć a następnie porozrywać i ułożyć w salaterce. Następnie poukładać na niej cząstki grejpfruta, cebulkę, oliwki i wędlinę. Tak przygotowane danie polać sosem przed podaniem.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 30.10.2011 18:59
ciekawy przepis
Joanna132 07.07.2011 10:00
fajna
Mateusz/matikor 01.07.2011 18:13
brzmi smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak