Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ze szpinakiem , pieczarkami i sosem czosnkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto: mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
sól do smaku
olej 1 łyżka
farsz;szpinak mrożony 50 dag
pieczarki 20 dag
czosnek 4-5 ząbków
śmietana 1 szkl
sól i pieprz do smaku
woda 3/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem , pieczarkami i sosem czosnkowym

Zagniatamy ciasto, a tym czasie rozmrażamy szpinak w torebce, odsączamy na sicie, pieczarki drobniutko kroimy, dusimy w małej ilości wody z dodatkiem kilku łyżek oliwy, szpinak przygotowujemy tak jak na opakowaniu jest podane, łączymy razem i smażymy kilkanaście minut, aż odparuje woda,im suchszy farsz tym lepiej będzie się lepić doprawiamy do smaku solą i pieprzem, nakładamy odpowiednią ilość farszu i lepimy małe pierożki, gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.
Wspaniale smakują polane stopionym masłem , ale my najlepiej lubimy z sosem czosnkowym
Przepis jest bardzo prosty, do śmietany wyciskamy kilka ząbków czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i odsatwiamy , aby smaki się przegryzły.
Dobrze jest zrobić sos, zanim zaczniemy przygotowywać pierogi, akurat dojdzie do siebie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 09.01.2012 22:55
nie jadłam jeszcze takich :)
pacpaw 02.07.2011 20:36
dawno już pierogów nie robiłem, a jak widzę takie smakowite aż chce się zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak