Sposób przygotowania

Ugotować ryż (nie przegotować! powinien być ugotowany na sypko - lekko twardy).
Czosnek wraz z dymką obrać, następnie opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Papryki umyć, usunąć gniazdo, pokroić w paseczki (wzdłuż).
Ser pokroić w niezbyt grube słupki (0,5 cm (sz) na około 3 cm dł.)
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać olej na patelni, a następnie podsmażyć czosnek. Po chwili dodać wędlinę. Smażyć 8 minut. Usmażony czosnek z wędliną ściągnąć z patelni, a na ich miejsce dodać paprykę oraz dymkę i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Smażyć około 5 minut. Do salaterki wsypać ryż, dodać wędlinę i ser, a następnie podsmażoną paprykę z dymką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Przed podaniem danie można udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje po wystudzeniu :)

Smacznego ;)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna132

    smaczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Łukasz18

    uwielbiam oliwki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    sałatka super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !