Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z wędliną i oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
boczek wędzony 100 gram
kiełbasa wędzona 100 gram
oliwki czarne 80 gram
papryka zielona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
ser żółty 150 gram
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
natka pietruszki do ozdoby
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z wędliną i oliwkami

Ugotować ryż (nie przegotować! powinien być ugotowany na sypko - lekko twardy).
Czosnek wraz z dymką obrać, następnie opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Papryki umyć, usunąć gniazdo, pokroić w paseczki (wzdłuż).
Ser pokroić w niezbyt grube słupki (0,5 cm (sz) na około 3 cm dł.)
Wędlinę pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać olej na patelni, a następnie podsmażyć czosnek. Po chwili dodać wędlinę. Smażyć 8 minut. Usmażony czosnek z wędliną ściągnąć z patelni, a na ich miejsce dodać paprykę oraz dymkę i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Smażyć około 5 minut. Do salaterki wsypać ryż, dodać wędlinę i ser, a następnie podsmażoną paprykę z dymką. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Przed podaniem danie można udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje po wystudzeniu :)

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 15.01.2012 12:52
sałatka super
Łukasz18 11.09.2011 23:38
uwielbiam oliwki
Joanna132 07.07.2011 10:00
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak