Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik mazowiecki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
poziomki 20 dag
woda 1,5 litra
jogurt naturalny 400 gram
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik mazowiecki

1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy. Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 08.10.2013 23:07
ależ tam witaminek
caralajna 08.05.2013 06:34
pyszny chłodnik, jak najlepszy koktajl
Wacław 30.01.2012 13:40
pycha,mniam
Sarenka 11.01.2012 09:55
Truskowkowo-poziomkowo smacznie :P
Babciagramolka 01.07.2011 20:46
Jak to musi wspaniale smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak