Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Semifreddo z czekoladą i wanilią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 500 ml
cukier drobny 130 g
jaja 2
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
czekolada mleczna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Semifreddo z czekoladą i wanilią

Czekoladę łamiemy do ceramicznej miseczki. W niewielkim rondlu gotujemy 1/3 śmietany i zalewamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.

Ucieramy żółtka z połową cukru na puszysty krem, a w drugim naczyniu ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę i dodajemy do żółtek. Pozostałą śmietanę ubijamy i dodajemy do masy jajecznej. Rozdzielamy masę do miseczek, do jednej wlewając 1/3, a do drugiej 2/3 całości. Do mniejszej ilości dodajemy ekstrakt z wanilii a do drugiej rozpuszczoną czekoladę. Masę waniliową rozlewamy do foremek wypełniając je do 1/3 wysokości. Mrozimy przez 20-30 minut. Pozostałą masę przechowujemy w lodówce. Kiedy masa waniliowa zastygnie nakładamy na wierzch masę czekoladową i wstawiamy foremki do zamrażalnika na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak