Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z kaszy manny, z musem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 40 dag
mleko 1 l
jagody 15 dag
morele 65 dag
cukier waniliowy 1 op
masło 3 łyżki
cukier 3 łyżki
migdały 4 łyżki
jajko 3 szt
skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z kaszy manny, z musem

1. Odłóż 8 moreli. Pozostałe sparz, obierz ze skórki i usuń pestki. Miąższ zmiksuj na gładki mus. Migdały zrumień na patelni bez tłuszczu. W garnku zagotuj mleko z masłem, skórką cytrynową, cukrem oraz cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsyp kaszę. Mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Lekko przestudź.
2. Do masy wbijaj jajka (nie przerywając mieszania). Pozostałe morele przetnij, ale nie do końca. Wyjmij pestki, w ich miejsce włóż jagody.
3. Morele oblep masa z kaszy. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Wyjmij. Polej musem. Posyp resztą jagód, migdałami i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 20.10.2012 13:02
ciekawy przepis:)
cooleczka 30.10.2011 16:12
fajny przepis. Ja robię knedle ze śliwkami w innym cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak