Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 30 dag
mąka pszenna 1,5 sz
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt
maliny świeże 50 dag
cukier 3 łyżki
śmietana 22% 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z sosem

1. Maliny przebierz, umyj i osącz. 40 dag owoców wymieszaj z 2 łyżkami cukru i lekko rozgnieć widelcem. Pozostałe maliny zmiksuj z resztą cukru i śmietaną. Sos schowaj do lodówki. ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o śr. 3 cm. Potnij go na grubsze plasterki.
2. Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek. Na środku połóż porcję nadzienia z malin. Zlep, formując kule.
3. Knedle wrzuć na lekko posolony wrzątek i gotuj ok 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Ugotowane knedle ostrożnie wyjmij łyżka cedzakowa. Ułóż na talerzach. Polej schłodzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.11.2013 22:42
lubię takie obiadki
pierniczkowo 15.10.2012 11:00
pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak