Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z glazurą z zielonej herbarty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 250 ml
masło 50 gram
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
mąka 200 gram
jajko 4 szt.
cukier puder 300 gram
mocny napar z zielonej herbaty 6 łyżek
śmietana kremówka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z glazurą z zielonej herbarty

W garnku zagotuj wodę, a w niej masło, sól i cukier. Gdy wszystko się rozpuści, dodaj mąkę wsypując całą od razu. Natychmiast zwiększ ogień i mieszaj zdecydowanymi ruchami tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i kolejno wbijaj jajka, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, odstaw ją na 30 min.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Przełóż ciasto do worka, wyciskaj na blachę niewielkie porcje tworząc ptysie.
Napełnij żaroodporne naczynie wodą, umieść na nim blachę z ptysiami, wstaw do piekarnika i piecz 12-15 min. Pozostaw ciasteczka w piekarniku, by trochę ostygły.
Po wyjęciu przekrój je od razu w poprzek (wierzch powinien być mniejszy, spód większy).
Wymieszaj cukier puder z ostudzoną herbatą i posmaruj mieszanką większe połówki ptysiów. Przykryj je odciętymi częściami i nałóż drugą mniejszą warstwę mieszanki herbacianej. Ptysie udekoruj ubitą śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 16.10.2011 21:45
świetne
Natalia/tubisiek 01.10.2011 16:07
bardzo fajne
motomaniak 21.07.2011 14:51
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak