Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z róży

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki róży 300 g
wrzątek 1,5 szklanki
pektyna 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z róży

Oczyszczone płatki róż zalewamy wrzątkiem, delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny, aby woda nabrała koloru ciemnoczerwonego. Następnie wyciskamy i odcedzamy przez gęste sito płyn z kwiatów, a później kwiaty wyrzucamy. Do płynu dodajemy sok z cytryny oraz cukier wymieszany z pektyną. Stawiamy syrop na palniku i mieszamy, aż do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze przez 2 minuty. Rozlewamy galaretkę do słoiczków, zamykamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak