Sposób przygotowania

Biszkopt
Składniki:
• 4 jaja
• 1 szklanka cukru
• 2,5 czubatych łyżek mąki tortowej
• 2,5 czubatych mąki ziemniaczanej
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• PIEC 30 MINUT w temperaturze 170 stopni na opcji „góra-dół”

Krem do tortu
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 5 jaj
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 kostki masła
• 150ml czystego spirytusu
Mleko, cukier, cukier waniliowy wymieszać i zagotować.
5 jaj ubić i połączyć z mąką ziemniaczaną. Następnie stopniowo wlewać do gotującego się mleka. Powstałą masę budyniową zagotować i przestudzić. Masło należy utrzeć na jednolitą masę i stopniowo ( po łyżce) dodawać ostudzoną masę budyniową. Gdy krem uzyska odpowiednią konsystencję należy dodać 150ml czystego spirytusu.

Aby uzyskać ciemny krem należy dodać kakao.

Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na równe krążki. Każda krążek należy nasączyć ponczem (0,5 szklanki wody, sok z dwóch cytryn).
I warstwa – dżem z czarnej porzeczki
II warstwa – brzoskwinie pokroić w kostkę i połączyć z pięcioma łyżkami kremu
III potarkowana czekolada i rodzynki,

dekoracja tortu w tym przypadku jest to samochodzik:)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !