Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru i cukru waniliowego przygotowujemy masę jajeczną. Dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy podsypując w miarę potrzeby mąką. Ciast odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy je do blaski wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie jagody delikatnie wciskając je w ciasto. Należy uważać, żeby nie pękały. Z mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy około 45- 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ojj zjadłabym tak puszyste ciacho :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    pyszne są takie ciasta
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    najbardziej lubię drożdżówki takie zaraz po upieczeniu,jeszcze gorące.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    takie ciepłe ze szklanką mleka ......
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo smaczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    zjadałabym takie ciasto :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Ale pięknie wyrosło

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !