Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alberty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
mąka ziemniaczana 6 dkg
masło 5 dkg
cukier 12 dkg
śmietana 1/8 litr
proszek spulchniający 1/3 paczka
masło do smarowania formy 2 dkg
wanilia 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Alberty

Jajo rozmącić ze śmietaną. Masło posiekać z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto (ciasto powinno być gęste). Zostawić przykryte w chłodnym miejscu. Wywałkować na grubość 1/3cm, nakłuć w wielu miejscach. Wycinać foremką alberty, ułożyć na posmarowanej blasze. Wstawić na nagrzanego piekarnika. Upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzena06 10.02.2011 13:05
świetny przepis
anja3107 17.06.2010 14:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak