Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pompuchy z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
jajko 2 szt
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 1 szkl
cukier 4 łyżki
jagody 20 dag
śmietanka 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pompuchy z jagodami

1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i rozczynem. Zagniatamy ok 10 min. aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułki. Każdą nadziewamy owocami. Odstawiamy na 15 min. Gotujemy ok 10 min na parze. Polewamy śmietanką wymieszaną z resztą cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 04.12.2013 10:57
extra przepis
kasienka23 23.02.2012 19:46
bardzo smaczne
Lidia6 04.11.2011 10:10
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak