Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gryczano - drobiowe pierożki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna ok 40dag
jajko
kasza gryczana 20dag
mięso z kurczaka 5-10dag
cebula 1-2
majeranek
kostka rosołowa
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Gryczano - drobiowe pierożki

Kaszę ugotować na sypko w bulionie z kostki rosołowej. Osączyć i wymieszać z łyżeczką oliwy lub masła. Mięso (zostało z pieczonego kurczaka) pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować i zeszklić, dodać mięso i wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać razem z kaszą, majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać jajko we wgłębienie w mące i wyrabiać ciasto, dodając ciepłej wody. Gotowe rozwałkować. Szklanką lub jeśli na małe pierożki to kieliszkiem wykrawać kółka, rozciągać w dłoni troszkę i napełniać farszem. Brzegi pozlepiać. Pierożki wrzucić do wrzątku z solą i gotować aż wypłyną.
Podawać podsmażone na maśle lub oliwie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.09.2012 11:59
Bardzo fajny przepis na pierogi, nie jadłam jeszcze takich
Juleczka20 28.03.2012 10:04
bardzo dobre
pioge7 13.07.2011 08:13
mniam
Beatris 01.07.2011 09:54
Świetna propozycja.
gosia47-47 01.07.2011 08:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak