Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń morelowy z polewą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 4 łyżki
mąka 6 łyżek
wanilia kawałek
jajko 6 szt
cukier 10 łyżek
mleko 1/4 litra
morele
Polewa:
morele 10 szt
cukier 1 filiżanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
wino 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: budyń morelowy z polewą

Z margaryny i mąki robimy jasną zasmażkę wlewamy ją na zagotowane mleko z wanilią i mieszamy,gdy zacznie gęstnieć odstawiamy.Wychłodzoną masę wkładamy do miski i rozcieramy ją z cukrem i żółtkami,na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i mieszamy.W wysmarowanej formie budyniowej układamy warstwami masę i połówki morel tak aby masa stanowiła spodnią i wierzchnią warstwę.Gotujemy 45 min.Z cukru robimy lekki syrop i gotujemy w nim morele bez pestek następnie przecieramy je przez sito.Masę wkładamy do miski i rozrabiamy ją z mąką ziemniaczaną i winem i gotujemy wszystko razem.Następnie schładzamy i polewamy budyń.Zamiast moreli można użyć śliwek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.12.2011 13:37
extra
jasiek 31.07.2011 13:44
wykwintne
gosia47-47 15.07.2011 08:03
super
Mariusz10 05.07.2011 23:49
super!
pioge7 01.07.2011 08:30
mniamiste :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak