Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa koperkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek 2 pęczki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
bulion drobiowy 5 szkl.
śmietana kremówka 1 szkl.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
cukier
żółtko jajek 2 szt.
śmietana kwaśna 2 łyżki
cebula 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa koperkowa

1. Koperek umyj, osusz. kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebule obierz, posiekaj. Masło stop w dużym rondlu. wrzuć cebule, smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany koperek, podsmaż. posyp mąką, smaż, mieszając, 2 min.
2. wlej ciepły bulion i śmietanę kremówkę, połącz, gotuj na małym ogniu 10 min.. przypraw do smaku solą, pieprzem, gałką i szczyptą cukru.
3. Żółtka roztrzep z kwaśną śmietaną. Zupę zdejmij z ognia. Mieszając, wlej masę żółtkową. Posyp koperkiem, podawaj od razu, np. z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.04.2013 07:46
smaczna zupka
Ewelina38 09.08.2012 14:03
zupka zdecydowanie w moich smakach
Dorian 25.04.2012 07:40
smaczne
Natalia37
Natalia37 01.07.2011 07:29
uwielbiam takie zupy
Natalia37
Natalia37 01.07.2011 07:29
uwielbiam takie zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak