Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka po grecku z rzodkiewką, marchwią i ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata masłowa 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
marchew 2 sztuki
ser feta 100 gram
oliwki czarne 50 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
rzodkiewka 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka po grecku z rzodkiewką, marchwią i ziołami

Ser pokroić w średnie kostki (wedle uznania).
Oliwki odsączyć od nadmiaru zalewy (można poprzekrajać na połówki).
Paprykę umyć, usunąć gniazdo i pokroić w chude krążki (na szerokość).
Cebulę obrać i również pokroić w cienkie krążki (obręcze).
Marchewkę ostrugać i pokroić w cienkie plasterki (mogą być też cieniutkie paseczki za pomocą nożyka szczelinowego).
Rzodkiewki umyć, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki.
Sałatę umyć i porozrywać liście na drobniejsze kawałki (przeważnie liść na 4 kawałki).

Tak przygotowane składniki ułożyć w salaterce wg własnego pomysłu - wymieszane, warstwowo, kompozycyjnie. Całość polać oliwą z dodatkiem ziół, soli, pieprzu i octu winnego.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 14.12.2011 09:29
moja ulubiona
Małgorzata106 12.09.2011 21:11
pycha
Paweł13 11.08.2011 16:48
smaczne
Olaa 27.07.2011 12:41
fajne
Kate131 15.07.2011 08:38
świetne
Joanna132 07.07.2011 10:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak