Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka bolońska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mój przepis na spaghetti bolognese Prymat 1 szt.
makaron świderki 250 g
cebula 1 szt.
papryka czerwona pół
marchew 1 szt.
oliwa 3 łyżki
mięso mielone 250 g
ser żółty 50 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka bolońska

1. Makaron (najlepiej świderki) ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być na wpół miękki. Odsączyć.
2. Warzywa oczyścić. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać w blenderze. Pieczarki pokroić na kawałki.
3. Warzywa poddusić na oliwie, dodać mięso i smażyć przez 10 minut.
4. Do tego wlewamy 300 ml wody i wsypujemy Fix. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
5. W naczyniu żaroodpornym do zapiekania układamy warstwami: makaron, sos mięsny, ser.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, należy zapiekać około 15 minut pod przykryciem.

Składniki można oczywiście zwiększać wg swojego gustu, w oryginalnym przepisie który znalazłam było podane mniej sera. Myślę, że każda pani domu będzie wiedziała ile czego dać \"na oko\". Zapiekanka wychodzi na prawdę rewelacyjna, polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 01.07.2011 09:39
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak