Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy majonez 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
olej 3/4 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: domowy majonez 2

Do miski wbijamy surowe żółtko doprawiamy pieprzem, Intensywnie ucieramy mikserem aż się żółtka połączą, tworząc jednolitą masę. Wtedy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i ucieramy, dolewamy 1/4 oleju i ucieramy, dodajemy drugą łyżeczkę musztardy i ucieramy, dodajemy po trochu olej i ucieramy, ucieramy aż powstanie puszysty majonez. Cukier i sól rozpuszczamy w 1 łyżeczce wody, dodajemy ocet jabłkowy i wlewamy to do masy jeszcze raz ucieramy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 05.02.2012 18:38
jak taki domowy majonez ma sie do kupnego? Jest lepszy, smaczniejszy czy porównywalny? Przyznam, że nigdy domowego nie robiłem, a kupny mi smakuje. Także ciekawe czy bym odkrył jakiś nowy smak? ;o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak