Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zasmażane po chłopsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szynka 150 gram
boczek wędzony 125 gram
cebula 2 sztuki
jaja 4 sztuki
mleko 6 łyżek
olej 3 łyżki
szczypiorek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
ogórek kwaszony 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zasmażane po chłopsku

Ziemniaki dokładnie umyć, najlepiej za pomocą szczoteczki. Następnie ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać i pokroić w plasterki (około 0,5 cm).

Cebulę obrać i pokroić razem z boczkiem i szynką w kosteczki (cebula na drobniejsze). Następnie na rozgrzanym oleju podsmażyć lekko cebulę, później dodać pokrojony boczek - smażyć 5 min na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Następnie dodać do tego pokrojone plasterki ziemniaków. Smażyć do momentu, aż ziemniaki zarumienią się na złoty kolor z każdej strony.

Jajka zmiksować z mlekiem, doprawiając je kolejno solą, pieprzem i gałką muszkatołową. następnie do tak przygotowanej masy jajecznej dodać drobniutko posiekany szczypiorek, pokrojoną w drobne kosteczki szynkę oraz posiekanego na plasterki ogórka.

Powstałą masą zalać zasmażkę ziemniaczaną, znajdującą się na patelni (w trakcie smażenia) i poczekać aż całość się dokładnie zetnie. Następnie delikatnie wymieszać - obracając na drugą stronę.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.07.2011 09:36
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak