Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zasmażane z jajami i wędzonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
wędzonka kilka plastrów
jaja 6 sztuk
cebula 2 sztuki
śmietana 100 ml
natka pietruszki 1 sztuka
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zasmażane z jajami i wędzonką

Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej za pomocą szczoteczki). Następnie ugotować w mundurkach.

Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Wędzonkę pokroić na niecko większe paski. Następnie razem z cebulą podsmażyć ją na wolnym ogniu na rozgrzanym oleju.

Ziemniaki obrać i pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki, a następnie dodać je do podsmażanej na patelni wędzonki i cebuli. Po 5 minutach całość przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Jajka zmiksować ze śmietaną, po czym powstałą masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać nią ziemniaki, cebulę i wędzonkę, znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Wierzch zapiekanki delikatnie pokropić olejem.

Zapiekankę wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika i podpiekać z 6 minut. Przed podaniem gotowe danie można do smaku posypać cieniutko posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 03.07.2011 10:02
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak