Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode ziemniaki w śmietanowej polewie z dodatkiem szczypiorku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 500 gram
szczypiorek do smaku
śmietana 12% 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaki w śmietanowej polewie z dodatkiem szczypiorku

Ziemniaki ostrugać i dokładnie umyć. Następnie gotować je przez maksymalnie 10 minut we wrzącej wodzie (tak aby ich nie rozgotować i żeby były leciutko twardawe). ugotowane ziemniaki odcedzić i pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Następnie równomiernie ułożyć je na wysmarowanej olejem blaszce i dokładnie polać śmietaną. Posypać także do smaku solą i/lub pieprzem. Całość delikatnie pokropić od góry olejem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Po wyciągnięciu i rozłożeniu na talerze całość posypać cienko posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 30.06.2011 23:47
Lubię młode ziemniaki ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak