Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z soli 4x180 g
mąka 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
masło 4 łyzki
awokado 2 szt
Sos szczawiowy:
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
wino białe 1 lampka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
szczaw mielony Smak 2 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
sól
cukier
pieprz ziołowy XXL
sok z cytryny
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 opakowanie
szalotka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

Przygotować sos: w rondelku rozgrzać oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wlać białe wino, a gdy połowa odparuje, dodać musztardę i szczaw. Następnie wlać śmietanę i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Awokado obrać, przekroić na pół, oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie cząstki lub plastry i skropić sokiem z cytryny.
Rybę oprószyć obficie przyprawą do ryb, a następnie mąką i usmażyć na oliwie z masłem z każdej strony na złoty kolor.
Tak przygotowaną solę przełożyć na talerz i ułożyć na niej kilka cząstek awokado. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem szczawiowym i kolorowymi sałatami.
Rybę z plastrami awokado można posypać np. pokruszonym serem pleśniowym i zapiec chwilę w piekarniku z funkcją grill.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 02.01.2012 19:44
ciekawy przepis:)
Margo1 30.06.2011 11:00
ciekawy pomysł na obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak