Sposób przygotowania

1. Masło stop. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Mąkę pszenną przesiej do miseczki. Dodaj jajko, żółtka, sól i cukier. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki, wlej masło. Ponownie zagnieć, odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
2. Owoce oczyść, opłucz, rozgnieć widelcem. Połącz z cukrem i mąką.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Szklanką wytnij z niego krążki. Na każdy nałóż porcję owocowego nadzienia. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi.
4. Pierożki wrzucaj partiami na rozgrzany smalec. Usmaż na złoty kolor.
5. Osącz z tłuszczu ma papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !