Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem i pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
boczek 25 dag
pieczarki 25 dag
jajko 3 szt
kwaśna śmietana 120 ml
chilli mielone 1/2 łyżeczki
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
sól do smaku
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem i pieczarkami

Formę wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem – wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i podpiecz ok. 10 min w temp. 140°.
Boczek pokrój w niewielką kostkę. Ubij jajka, dodaj śmietanę i ubij ponownie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy.
Upieczone ciasto posyp startym żółtym serem, następnie na całej powierzchni ciasta ułóż boczek i plastry pieczarek i zalej jajkami. Całość piecz ok. 25 min w temp. 200 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia 12.10.2023 15:22
Smaczna Robię już po raz wtóry:)
IZABELA29 02.09.2011 06:47
przyznam się ,że nie robiłam
Ewa/kalapurtka 01.09.2011 22:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak