Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Cebulę obrać ze skórki. Następnie zarówno ziemniaki, jak i cebulę zetrzeć na tarce (najlepiej na grubych oczkach). Po starciu należy wycisnąć ziemniaki i cebulę z nadmiaru wody, dodać do nich jaja i mąkę oraz przyprawić do smaku solą oraz pieprzem (dokładnie wymieszać). Z tak przygotowanej masy, za pomocą łyżki, formować na rozgrzanej patelni niewielkie placuszki i smażyć je na dość wysokim gazie (mocy). Placki powinny być zarumienione i dokładnie usmażone z dwóch stron.

Ser Camembert pokroić w grubsze plastry (około centymetra) i rozłożyć je po jednym na każdym usmażonym placku. Tak przygotowane placki należy zapiekać przez około 5-6 minut w rozgrzanym do 215 stopni piekarniku.

Po zapieczeniu placków można je dla smaku posypać cieniutko posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    na pewno są pyszne te placki:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna132

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !