Sposób przygotowania

Makaron ugotować, następnie wsypać na sitko, przelać zimną wodą (żeby się nie sklejał) a następnie dokładnie odsączyć. Ugotować parówki, ale nie doprowadzić do wrzenia.

Cebulę obrać, a następnie pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Do podsmażonej cebuli dodać groszek i przez 2 minuty smażyć razem. Można doprawić do smaku zarówno solą, jak i pieprzem oraz sokiem z cytryny. tak przygotowany groszek dodać i wymieszać z makaronem.

Ugotowane parówki obrać oraz pokroić w grubsze plasterki (1 cm). Tak posiekane kawałki parówek dodać do makaronu z groszkiem. Dokładnie wymieszać. Przygotować szerokie płaskie naczynie (żaroodporne) wysmarowane tłuszczem, w którym następnie płasko rozłożyć przygotowany makaron z groszkiem i parówką.

Jaja zmiksować wraz z żółtkami na wysokich obrotach, dodając śmietanę oraz mleko. Do masy dodać połowę parmezanu, a następnie przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masą polać równomiernie przygotowaną w płaskiej formie zapiekankę. Całość posypać pozostałym parmezanem.

Masło pokroić w drobne paski, a następnie obłożyć nimi wierzch zapiekanki. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Smacznego ;)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    ciekawa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dzisiaj będą na obiad...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    chyba zrobię dzisiaj na obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !