Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki mięsne podawane na słodko-kwaśno

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 400 gram
makaron kokardki 300 gram
dymki 3 sztuk
marchew 2 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 2 łyżka
sól do smaku
sos sojowy do smaku
imbir 1 korzeń
cynamon Prymat do smaku
cukier do smaku
olej 3 łyżka
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki mięsne podawane na słodko-kwaśno

Makaron kokardki ugotować.

Mięsko dokładnie umyć, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę. Pokropić je sosem sojowym, a następnie posypać cynamonem. Tak doprawione mięso wstawić do lodówki na około godzinę.

Marchewkę cieniutko obrać ze skórki (oskrobać) a następnie pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić, usunąć z niej gniazdo i również pokroić w kostki. Dymkę umyć, a następnie pokroić na paski.

Po godzinie wyciągnąć doprawione mięso z lodówki, rozgrzać olej na patelni. Mięso smażyć dokładnie ze wszystkich stron. Następnie przełożyć je do głębszego naczynia, najlepiej rondelka, dodać odrobinę wody (3 garstki) i dusić. Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć przygotowane warzywa (5 min), a następnie dodać je do rondelka z mięsem i nadal dusić całość na średnim gazie (temperaturze). Gdy mięsko oraz warzywa będą już miękkie należy dodać koncentrat pomidorowy, opcjonalnie posypać zmiażdżonym imbirem, octem winnym lub winem, cukrem oraz solą (w zależności od woli kucharza ;)).

Tak przygotowane i doprawione mięsko z warzywami wymieszać z makaronem wstążki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz18 09.11.2011 23:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak