Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki kawowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. (250ml) mąki pszennej+szczypta soli 1
szkl. wody 1
g masła albo margaryny 50
jajko 4
op. cukru wanilinowego 8g 1
szkl. śmietanki kremówki 30-36% 1,5-2
op. śmietan-fixu 9g 2
łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej (drobny proszek) do śmietany+1 duża łyżka do polewy 4
szkl. cukru pudru do polewy+3-4 łyżki do śmietany 1
łyżka gorącej wody do polewy 1
posypka czekoladowa do ozdoby:
rum 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki kawowe

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, podłużne eklery (ok.8-10cm). Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia bo ciasto może opaść! Upieczone ciastka wyjąć, jeszcze gorące przekroić nożem z piłkowanym ostrzem, wystudzić.

POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, górną część eklerków, posypać posypką zanim zastygnie.

NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona. Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji.

Ubitą pianą napełniamy dolną część ciastek, można to zrobić łyżeczką albo przy pomocy rękawa cukierniczego, przykrywamy lukrowanymi czapeczkami i ...podajemy.
Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 28.11.2011 22:35
świetny przepis
krystyna24 20.09.2011 15:00
fajnie wygladaja
aleksa123 01.06.2011 07:44
Ślicznie wyglądają:-)
Agnik 12.05.2011 10:33
mniam
misia53 13.04.2011 23:15
eklerki uwielbiam
Gosia32
Gosia32 21.02.2011 11:41
mniam,mniam;]
Ewelina47 13.01.2011 10:41
super
Renia_Kawa 20.10.2010 11:10
Ależ bym zjadała :)
Grażyna13 10.09.2010 21:04
Uwielbiam eklerki !
polly66 17.08.2010 20:27
wspaniale wyglądają
Malinka 07.08.2010 12:18
Aż ślinka cieknie...:)
iknkirke 05.07.2010 15:31
Bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak