Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek śliwkowo-serowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 15 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 2 szt
śliwki suszone kalifornijskie 25-30 dag
rodzynki 1 łyżka
cukier 10 dag
jajko 3 szt
masło 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 op
biały ser 20 tłusty
śliwowica 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śliwkowo-serowy

Z mąki, masła, cukru i żółtek szybko zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wylepić nim tortownicę o średnicy 21 cm..Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. NADZIENIE;śliwki opłukać, osączyć, drobno pokroić i wymieszać z alkoholem oraz połową cukru waniliowego. Rozsmarować masę na wystudzonym cieście. Ser zemleć, starannie utrzeć z żółtkami, cukrem, masłem i resztą cukru waniliowego. Dodać rodzynki, białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę serową rozłożyć równą warstwą na śliwkach. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony placek wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak