Sposób przygotowania

Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie... Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki. Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec wlałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem. Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    jak się patrzy na te zdjęcia to aż ślinka cieknie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    smakowite
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    piękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    uwielbiam paschę
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    idealne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    Musze w kocnu wyprobowac i zmierzyc sie z przepisem na pasche :) ale w nast roku juz chyba:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Obrazek jak z kolorowego czasopisma..
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    ... masz zdolnosci :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    pysznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek180844

    super wygląda :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !